Ще се порадваме на зрелищен звездопад

Тази седмица ще станем свидетели на най-зрелищното космическо събитие през лятото – метеорният поток „Персеиди“. Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията е на 13 август. Ако погледнем към небето в следващите няколко нощи, имаме възможност да преброим до 100 метеора в рамките на един час.

В нощта на 12-ти срещу 13-ти Луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи да се порадваме на зрелищния звездопад. Необходимо е обаче да намерим място, по-далече от градските светлини. Метеорните потоци са резултат от разпадането на кометите в Космоса. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи живописна опашка. Обикаляйки около Слънцето, през определени периоди от годината Земята преминава през някои от тези роеве и тогава се наблюдават повече на брой „падащи звезди“. Това са частици, които с висока скорост навлизат в атмосферата и изгарят на 100 километра над земната повърхност.
Някои от представителите на зодиите могат да се почувстват леко неразположени заради метеоритния поток, като например получат главоболие. Това са обяснили астролози пред „Телеграф”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn