Щъркелите в Панагюрище потърсиха прохлада в реката

Двойката щъркели, обитаващи гнездото на ОУ“Проф. Марин Дринов“ не издържа на големите горещини и потърси прохлада в близката река. В топлия юлски ден те се разхождаха спокойно във водата, като не пропускаха и да си уловят нещо за хапване.

 

Сандански е най-горещата точка в страната днес от гледна точка на времето. Към 18:00 часа там е измерена най-високата температура от 40 градуса. 39 градуса са отчетени в Русе, Чирпан, Хасково, Стара Загора и Сливен, казаха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Градус по-малко е отчетен в Пловдив и в Пазарджик. Много горещо днес също е в Елхово, Карнобат, Гоце Делчев и Велико Търново. В София живакът е стигнал до 33 градуса.

Днешният петък може да бъде определен като най-топлият от началото на месеца и на годината досега, въпреки че и четвъртъкът беше доста жежък, но днес има повече горещи точки.

От НИМХ припомниха, че през нощта започва захлаждане, както и че в Североизточна България се очаква дъжд и гръмотевични бури още тази вечер. А утре температурите ще са по-ниски с между 3-5 градуса, като в неделя, те ще паднат с още 1-2 градуса.

На въпрос дали да очакваме температурни рекорди през август, от НИМХ твърдят, че това е малко вероятно, като не изключват да има дни, в които температурите да са над 40 градуса.

„Август не изключва продължителна топла вълна. Очакванията ни са температурите да са близо до нормата за сезона“, посочиха от института.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn