ЮНЕСКО призна обичаят „Сурва” за културно наследство

Обичаят „Сурва” в Перник, участие в който традиционно взимат и самодейни състави от община Панагюрище, влезе в ЮНЕСКО. Световната организация засвидетелства признание към хиладолетната маскарадна традиция в Пернишко и от 2 декември „Сурва” е част от нематериалното културно наследство на човечеството. Включването на традицията в престижния списък на ЮНЕСКО е успех не само за перничани, но и за страната. Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.
Най-високата оценка на автентичния обичай в региона идва в момент на подготовката по провеждането на 25-то издание на Международния фестивал за маскарадни игри „Сурва”. При старта му на 29 януари 2016 г. Общината ще получи сертификата на ЮНЕСКО от Ирина Бокова. Следващият фестивал ще отбележи и 50 години от основаването му.
Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn