1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Всяка година на 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Тази инциатива има за цел да напомни на обществото, че трябва да бъдем толерантни и искрено солидарни в подкрепата си към хората, борещи се с инфекциозното заболяване. Превенцията е от изключително важно значение за ограничаване разпространението на инфекцията. Ранното откриване на заразените лица позволява своевременно започване на високоефективно противовирусно лечение, което значително подобрява прогнозата на заболяването и качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ. В страната ни има действаща Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН (2021 – 2025 г.) Сред основните приоритети са стимулиране на доброволното консултиране и изследване за ХИВ. Всеки един човек трябва да бъде наясно със своя ХИВ статус.

България е страна с ниско разпространение на ХИВ/СПИН. Статистическите данни сочат, че към 4 август 2023 г., броя на официално регистрираните серопозитивни за ХИВ лица е 4 194. В специализираните звена към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора към 30 юни 2023 г. проследяваните лица с ХИВ инфекция са 2 263 лица. От тях 2 228 получават съвременна противовирусна терапия. И през 2023 г. се запазва тенденцията сред новодиагностицираните случаи да преобладават мъжете, като най-засегнати са хората в активна възраст (20-49 години).

Във Вирусологичната лаборатория на МБАЛ Уни Хоспитал се извършва изследване за ХИВ, като желаещите могат да го направят от 8-20 часа всеки ден от понеделник до събота, припомня началникът на лабораторията д-р Анелия Гоцева, дм. Взима се кръвна проба, резултатът се получава в деня на изследването. Предвид сходните пътища на предаване на инфекцията (полов и кръвен) и честите коинфекции, при наличие на рискови фактори, успоредно с тестването за ХИВ може да бъде направено и изследване за хепатит В и С.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn