1 585 абитуриенти от областта трябва сами да платят здравните си осигуровки

За времето между завършването на средното образование и започването на висшето тазгодишните абитуриенти трябва сами да платят здравните си осигуровки, съобщават от НАП. По данни на РИО – Пазарджик за областта те са 1 585. За периода от завършването през юни до началото на академичната година през октомври следва да се подаде декларация образец 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал.5, т. 1 от Закона да здравното осигуряване“ и се дължат здравноосигурителни вноски в размер на 16.80 лв. на месец.От м. юни до момента в НАП – офис Пазарджик, са подадени 125 бр. декларации образец 7 от лица, родени през 1996 и 1997 г.Студентите, които са осигурени за сметка на държавния бюджет, трябва да отговарят на няколко условия – да са редовна форма на обучение, да не работят и да са на възраст под 26 години. Студентите, задочна форма на обучение, трябва сами да плащат здравните си осигуровки.

Важно за студентите, които се обучават в чужбина е, че следва да представят удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват в офисите и териториалните дирекции на НАП, за да бъдат осигурени за сметка на държавния бюджет и да се възползват от предоставените им здравноосигурителни права.

Декларацията образец 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал.5,т. 1 от Закона да здравното осигуряване“ се подава:

– лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП;

– по пощата с обратна разписка;

– по електронен път – с електронен подпис или персонален идентификационен код.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn