10-годишен юбилей отбеляза панагюрското читалище „Св. Боян Княз Български -2006”

С комедийния спектакъл „Вечери край селцето Диканка“ по текстове на Н.В. Гогол, на 28 март в камерната зала Театър Дом-паметник бяха  отбелязани 10 години от създаването на Народно читалище „Св. Боян Княз Български -2006”. Сценарист и постановчик на спектакъла беше Красимира Василева. В деня, в който Православната църква почита Св. мъченик Боян, княз Български, освен читалището, имен ден празнуваше и неговият председател Боян Панчовски.

dikankaЗрителите имаха възможност да се посмеят с украинския карнавален фолклор, да усетят лиризма на неомитологичния свят, да се докоснат до героизма на историята. В сборника „Вечери в селцето край Диканка” Гогол разкрива своя комедиен талант. Той описва света, гледайки на него с очите на обикновените селяни. Героите му са весели, силни и безстрашни мъже.

Ние, любезни мои читатели, казано без докачение (може би ще се разсърдите, че един пчелар ви говори така просто, като на някой свой сват или кум) — ние в село отдавна имаме тоя обичай: щом привърши полската работа, селянинът се качва да си почива цяла зима на печката и когато ние, пчеларите, прибираме пчелите в тъмната изба, когато няма да видите вече нито жерави в небето, нито круши по дървото, тогава, щом се мръкне, някъде накрай улицата сигурно вече блещука светлинка, чуват се отдалеч смях и песни, дрънка някоя балалайка, а понякога и цигулка, глъчка, шум… Това са нашите вечерници! Те, с ваше позволение, приличат на балове; само че не съвсем. Ако ходите на бал, то е, за да повъртите нозете си и да се попрозявате скришом; а у нас в една къща ще се съберат цяла тълпа девойки съвсем не за бал, с вретено, с чепкала; и отначало сякаш се залавят за работа; вретената бръмчат, леят се песни и никоя не вдига очи встрани; но щом в стаята нахълтат момците с цигуларя — вдига се вик, почват се лудории, танци и такива неща, че не могат да се разкажат.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn