10 дни допълнителен платен отпуск за учителите, преболедували COVID-19

10 дни допълнителен отпуск ще ползват работещи в образователните институции, които са се лекували от коронавирус. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Целта е по-ефективното им възстановяване.
Анексът е бил подписан на 7 декември от министъра на образованието Красимир Вълчев, представители на синдикатите и работодателите в системата на образованието.
Предложението за осигуряване на допълнителен отпуск за заразилите се с коронавирус учители е било направено от Синдиката на българските учители. Той подкрепя и с финансова помощ заболелите си членове.
Анексът предвижда още 1300 лв. минимална работна заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв. Договорени са по-високи прагове и за специалистите с ръководни функции.
Новите основни минимални работни заплати влизат в сила със съответното решение на Министерския съвет за увеличаване на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието от 2021 година.
При провеждане на обучение от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи. За допълнителни консултации на отсъстващи повече от 10 дни заради заболяване ученици пък са предвидени по 15 лв на час.

Записан е и текст, който задължава министерството и социалните партньори да обезпечат работата в електронна сред чрез осигуряване на устройства.

Предвижда се иницииране на законодателни промени, с които да се въведат санкции за родителите на деца и ученици, злоупотребили с предоставените им дигитални устройства. Те ще бъдат изключени от социални придобивки. Преди време министър Красимир Вълчев алармира, че има случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn