10 заявки за Празника на шарената сол в Бъта

10 са заявките за участие в Петия национален „Празник на шарената сол, Бъта 2016″ до крайния срок 20 юли, съобщи секретарят на местното читалище Жечка Сиводошева. Своето присъствие са заявили от клуб за хора с увреждания „Оптимист”, гр. Пещера, читалищата в селата Блатница, Лесичово, Динката, Боримечково, Белозем, Величково, Попинци, Баня и град Съединение. Въпреки че срокът за записване изтече, няма да откажем участие на състави, които проявят желание да се включат в празника и в последния момент, каза Сиводошева.
Празникът ще се проведе на 20 август /събота/ от 10.30 ч., в центъра на селото. Организатори на събитието са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”, село Бъта и Община Панагюрище. Участниците ще се представят с ястия в следните категории: най-вкусна и красиво поднесена шарена сол; най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие; най-красиво подредена маса с приготвени ястия.
Масите, на които са поставени ястията, ще са разделени на три части: продукти, от които се прави шарена сол,  как ползваме шарената сол, местни селски ястия.
Приготвените ястия ще бъдат оценявани от професионално жури. Миналата година то бе в състав : Маргарита Кроснарова, Величка Кисьова и Иванка Методиева. Ще има и концерт, в който ще вземат участие фолклорни състави от общината, региона и страната. Проявата няма състезателен характер. Всеки състав ще получи грамота и плакет за участие. При желание колективите, гостуващи на празника,  ще имат възможност да  посетят историческите забележителности в Панагюрския край.

„Тя –шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата“, припомнят организаторите. Събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите български билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.“

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn