10 причини да се гордеем, че сме българи

10.Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки факта, че е участвала във всяка важна война.Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме.

9.България е една от най-старите Европейски държави, но никога не е променяла името си.

8.Най-старото златно съкровище в света е открито в България. В повече от 294 гроба са открити над 3000 златни артефакта. Тракийското съкровище е на повече от 6 000 години.

7.Българите са първите хора, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век. Днес около 300 милиона души по света пишат на кирилица. А от 2007 г. кирилицата става третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

6.Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов. Първият цифров часовник за ръка също е разработен от българин – Петър Петров.Най-умната жена в света е от Благоевград – Даниела Симидчиева, нейният коефициент на интелигентност е по-висок от този на Айнщайн.

5.Дан Колов, който и до днес е смятан за най-великия борец на всички времена и е легенда в бойните изкуства.

4.Българите са на второ място в света в международния IQ тест и при резултатите от SAT. И на четвърто място в света по жители с висше образование след САЩ, Япония и Великобритания.

3.Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в далечния космос на борда на Космическата совалка ‘Voyager I’ като част от културните артефакти на нашата цивилизация – съобщение до извънземния интелект.

2.Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята. България изнася розово масло за едни от най-развитите държави на света.

1.Българското кисело мляко е най-доброто в света.Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус Булгарикус, която се използва за направата му. Тази бактерия вирее естествено само в нашата страна.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn