10 септември 1846 г. – Патентоват първата практична шевна машина

На 10 септември 1846 г. американецът Илиас Хауи получава патент за разработената от него шевна машина със застопоряване на конеца. Макар и реално да не е изобретател на устройството, нововъведенията му са особено важни за развитието на индустрията. Опитите за създаване на работеща шевна машина датират от средата на XVIII век, но без особен успех.

Пръв патент за такова устройство получава през 1755 г. роденият в Германия и работещ в Англия Карл Фридрих Визентал. През 1790 г. патент получава и Томас Сейнт, но устройството му никога не заработва. През 1830 г. французинът Бартелеми Тимоние представя функциониращо устройство, но фабриката му е атакувана от шивачи, уплашени, че ще останат без работа, и той банкрутира. През 1834 г. Уолтър Хънт създава първата американска шевна машина, но после губи интерес към нея, тъй като я възприема като унищожител на работни места.

Хауи е роден през 1819 г. и от 16-годишен работи в текстилна фабрика. От началото на 40-те години разработва варианти на шевна машина, като залага на идеята за употребата на два конеца – отгоре и отдолу. Хауи представя машината през 1845 г., а на следващата година я патентова, но не успява да продаде нито един екземпляр, тъй като е твърде скъпа. В търсене на купувачи той заминава за Англия, но и там удря на камък. Връщайки се в Америка, Хауи разбира, че бизнесът е започнал да процъфтява, а идеите му са иззети от други изобретатели. Най-успешен сред тях се оказва Исак Сингер, който комбинира технически талант с търговски нюх, липсващ на Хауи.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn