11 000 лева събра благотворителният бал на Лайънс клуб-Панагюрище

11 000 лева е сумата, събрана от дарения на традиционния благотворителен бал „Златна панагюрска есен 2016”, организиран за осма поредна година Лайънс клуб – Панагюрище. Средствата ще бъдат използвани за оборудване на сензорно-интеграционна зала в Дневен център за деца с увреждания „Дъга”, проектът е утвърден от Община Панагюрище, ще бъде закупена увеличителна лупа за Георги Крушевски, с която той да може да чете, ще бъдат осигурени  средства за стипендии на един студент и двама зрелостници със заболявания и в затруднено материално положение. Като достойни наследници на големите панагюрски възрожденци и верни на мотото на благотворителната организация „Да дарим светлина”, панагюрските лъвове бяха избрали за за тема на тазгодишния бал „Възрожденските дарители от Панагюрище – живи и днес”. На нея беше подчинена и празничната програма на 19 ноември, в ресторант „Каменград”, която откри с песен и стих малкият Георги Крушевски.

img_0828

Прозвучаха изпълнения на талантливите възпитаници на музикалния педагог Нона Немигенчева от ОШИ „Евгений Зумпалов” – Виктория Манева, Надежда Ковачева и Габриела Шкодрева. Трите гласовити млади дами изпълниха заедно новия химн на Лайънс клуб – Панагюрище по текст на Дида Гемиджиева, музика Нона Немигенчева и Пепа Филина.

img_0836 img_0842 img_0851

Делата на панагюрските възрожденци припомниха учениците на Петя Сферинкина от ПГИТМТ, а танцьорите на хореографа Мария Бензарова от Танцов състав „Бътава”, с. Бъта разкриха красотата на българския фолклор.

img_0864

Гости на празничното събитие  бяха приятели от Лайънс клубовете в Несебър, Пловдив, Варна, Габрово, Смолян, Велико Търново, Пазарджик и Силистра, ръководството на Дистрикт-130 България,  кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова, председателят на Общински съвет Христо Калоянов, представители на местния бизнес, директорът на ДЦДВХУ „Дъга” Лилия Петришка, директори на културни институции.

img_0886img_0830img_0846

Тази вечер всички ние заедно ще докажем, че възрожденските дарители са живи и днес. Ще дарим светлина и надежда на нуждаещите се”, каза президентът на клуба д-р Николай Николов.

img_0892

„Добротворчеството е това, което ни е събрало тук тази вечер”, подчерта паст Дистрикт управителят Марин Филин и допълни: „Обиколил съм много места по света и мога да твърдя, че Лайънс клуб-Панагюрище по нищо не отстъпва на своите събратя на Запад и на Изток, за което свидетелстват и множеството международни отличия по флага на клуба. На всички международни форуми съм твърдял две неща – че съм горд, че съм българин и че съм горд че съм панагюрец”.

img_0898

В знак на доброто сътрудничество Дистрикт Управителят на  Дистрикт 130-България Момчил Корназов връчи на кмета Белишки личния знак на дистрикт гуверньора. „Винаги ще бъдем с вас, защото делата, които се правят са добри, светли и на полза роду”, подчерта кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

img_0905

Поздравление за социално отговорната политика, която развива благотворителната организация отправи заместник-кметът Матанова.

img_0920

Изключително интересен беше благотворителния търг, предметите в който бяха подбрани също според темата на бала: „Българският буквар. 200 години в първи клас“, в който авторите Антон Стайков и Свобода Цекова са събрали 130 от най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г., стана притежание на Лайънс клуб- Несебър, „История Славянобългарска”, критическо издание с превод и коментар, създадено по случай 250-годишнината от съставянето й, закупено от българския манастир Атон в Света гора, стана притежание на градоначалника Никола Белишки, сребърна възпоменателна монета – „140 години от Априлското въстание“, която бе закупена от Иван Игнатов, впоследствие той я предостави на Исторически музей – Панагюрище, пластика „Сова с позлата и естествени камъни – Планински кристали и Ахати“, която стана притежание на зам.-кмета Матанова, паметен знак , изработен по повод 140 години от Априлското въстание, представляващ копие на кокардата на Георги Нейчев, която бе закупена от Георги Станчев и бутилка квалитетно вино от Винарска изба „Румелия”, носител на златен медал от Брюксел, която стана притежание на д-р Диана Авелова.

img_0947 img_0957

На голям интерес се радваха и ръчно изработените фенери. Атрактивна бе и благотворителната томбола.

img_0964

Вечерта бе изпълнена с много добро настроение, музика, танци и удовлетворението от поредното добро дело, осъществено от Лайънс клуб– Панагюрище с помощта на техните приятели.

img_0927

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn