115 години вестник „Оборище” е вестникът на Панагюрище

Седиш пред екран, отваряш „прозорец”, „клик”- аш. Клавиатурата, клавишите опосредстват контакта ти с написаното. По-рядко разлистваме хартиени страници. Въпреки новите навици в четенето и предизвикателствата на времето, в което живеем, днес, вече 115 години след първия си брой, един панагюрски вестник продължава да излиза от печат, да достига до вас, да събира случващото се в община Панагюрище на своите 8 страници, седмица след седмица, десетилетия наред. Пази в архивите си историята на Панагюрище век и повече. Написаното остава, а големият информационен облак не засенчва, нито конкурира този огромен архив. Неизбежно „Оборище” се трансформира през последните 3 години и направи преход към онлайн медиите. Заживя в интернет. Там е бързият, гъвкавият „Оборище”, с новини на всеки час за Панагюрище, панагюрци, за събитията, с видео и звук, удобно и ефективно за бързащия, мобилния човек, повече зрител, отколкото читател. Другият „Оборище” вече 115 години пази авторитета си и гради доверие, за да го има. Хартиеният „Оборище” отдавна не е  технически носител на информация. „Оборище” е повече от това. Сраснат е със сетивата и възприятията на много панагюрци. И все още, в седмиците, в които изданието прави кратки паузи и не излиза от печат, има читатели, които се обаждат и питат – „Защо ви нямаше тази седмица?”, усещайки се не просто нотка на любопитство, а на някаква липса.

„Оборище” все още не се отказва и от историческата си функция обаче – да носи вести, за тези, които не получават информация от интернет. Да, защото има и такива хора. Интернет е за всички, а „Оборище” си има своята определена група. И той е за нея. И за тези, които не са загубили ритуала на четене на истински вестник, на хартия. Които преглеждат заглавията и им харесва мириса на мастило. Които вярват, че щом „Във вестника пише, че…”, значи наистина е така.

В Панагюрище има много история, а „Оборище” е свидетел на историята на града, на общината, цели 115 години.

Днес „Оборище” продължава да излиза от печат и оцелява в години, в които световни авторитени печатни издания спряха печатните си издания, защото не могат да оцеляват. Оцелява благодарение на всички читатели и институции, подкрепящи изданието. Много от тях купуват изданието, не за да се информират какво ново, защото вече са прочели новините в сайта, а за да дадат подкрепата си, а и за открият нещо, където другаде няма къде да прочетат. Те оценяват и сантименталната стойност, която има изданието. Технологиите непрекъснато напредват и бързо остаряват. Идват нови и ги заменят толкова бързо, в това число попадат и електронните носители на информация. Толкова бързо, че нямат време да се вкоренят в употреба и вече са изместени от по-нови. Е, вестник „ОБОРИЩЕ” се е е вкоренил здраво за  своите 115 години в живота на Панагюрище и има своето място днес. Заедно можем да продължим историята на най-панагюрския вестник.

Историята на панагюрския вестник започва на 4 октомври 1903 година, когато Стоян Власаков издава първия брой на вестник „Оборище”.

 Честит 115-ти рожден ден, вестник „Оборище”!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn