116 години Ротари Интърнешънъл

На 23 февруари световната Ротари организация навършва 116 години. Част от голямото ротарианско семейство е и Ротари клуб-Панагюрище.

На 23 февруари 1905г. младият адвокат Пол Харис се среща с трима свои приятели. Те разговаряли за семействата си, за проблемите на хората от техния град и за създаването на приятелски клуб. Тази малка групичка от приятели полага основите на първата в света организация с идеална цел. Впоследствие тази групичка нараства и излиза извън границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Целта на Ротари е да насърчава и развива идеала за служба на обществото като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава:

Първо. Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;

Второ. Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото;

Трето. Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец.

Четвърто. Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото.

По своя замисъл Ротари застава на устойчиви културни позиции, които доказано надживяха безумията на XX век (които лишиха и България от Ротари за период от 60 години). Ротари е генетично обвързан с международното разбирателство (помним ролята на Ротари веднага след ВСВ) и опазването на мира.

От създаването до днешния пандемично обременен и виртуално обусловен свят нашата принадлежност към глобалното ротарианство ни дава големи предимства! Наша отговорност и чест е опазването и надграждането на тези предимства!
Честит 116-и рожден ден, Ротари!!!
„, казва в месечното си обръщение арх. Илиян Николов, Дистрикт гуверньор 2020-21, Дистрикт 2482 – България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn