12 септември 1958 г. – Джак Килби прави демонстрация на първата работеща интегрална схема

Американският инженер Джак Килби прави демонстрация на първата работеща интегрална схема. По това време той работи за Texas Instruments.

Откритието е направено по същото време от Робърт Нойс, работещ за Fairchild Semiconductor. През 2000 Килби получава Нобелова награда за физика, заедно с Жорес Алфьоров и Херберт Крьомер.

Джак Килби е роден на 8 ноември 1923 в Джеферсън Сити, САЩ. През 1948 завършва Илинойския университет в Урбана-Шампейн, след което се занимава с транзистори във фирма, производител на радиочасти. През 1958 преминава в Texas Instruments, която по същото време насочва своите усилия към миниатюризация на електронните схеми. Наблюдавайки трудоемкия процес на сглобяване на микромодули от електронни елементи, монтирани един към друг, Килби разбира, че компонентите на схемите може да се изготавят едновременно върху еднагерманиева пластинка. През 1959 фирмата подава патент за първата в света интегрална схема от пет елемента, разположени на една германиева пластинка с дължина от 1 см. Всичките пет елемента са свързани помежду си с миниатюрно тънки проводници. Методът на Килби се оказва прекалено сложен и неговите интегрални схеми след време са изместени от схемите на Робърт Нойс.

От 1978 г. до 1985 г. Килби е преподавател в Тексаския университет A&M. През 1983 г. се пенсионира от Texas Instruments.

Килби умира от рак на 20 юни 2005 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn