120 човека от община Панагюрище присъстваха на русофилския събор край язовир „Копринка“

120 човека от община Панагюрище взеха участие в 13 събор на приятелите на Русия, който се проведе на 11 септември край язовир Копринка, и беше посветен на 140-годишнина от Априлското въстание, съобщиха от местното дружество „Русофили”. Организаторите: Национално движение русофили, Координационен съвет България-Русия и община Казанлък бяха подготвили за присъстващите богата литературно-музикална програма с участие на български и руски артисти и състави.

dsci0170

Близо 10 хиляди души от цялата страна, представители на 224 организации на приятелите на Русия участваха в събора на язовир „Копринка“. На събитието се срещнаха хора от различни поколения, работили и учили в Русия. Имаше и руски граждани, дошли да се срещнат с близки и познати и изразят почит към българската история и култура. На честванията присъстваха политици от управляващите и опозицията, представители на Руската академична общност и неправителствени организации.

dsci0172

Съборът се провежда повече от десет години. Идеята на бивши български работници в Коми да се срещат и да дискутират събития и процеси в Русия и нейните връзки с България, надхвърля просто сбирка на стари приятели и прераства в национално движение със своя структура, филиали в десетки градове в страната, с програма и конкретни задачи. Една от първите инициативи на организаторите е именно съборът в близост до гр. Казанлък, край яз. Копринка. Веднъж в годината на това място се събират хиляди привърженици на идеята. Първият събор на русофилите е през 2003 година в околностите на София. Тогава той събира около 800 души, основно българи, работили някога в Коми. Следващите събори вече се провеждат на брега на яз. Копринка  и с всяка изминала година съборът става все по-популярен и събира все повече хора.По традиция първо те се събират на връх Шипка, за да почетат подвига на загиналите там руски воини и български опълченци.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn