SONY DSC

13 май: Международен ден на хумуса

13 май е определен за Международен ден на хумуса.

Празникът се отбелязва много лесно, изисква единствено човек да похапне вкусен хумус за закуска, обяд или вечеря.

 Хумусът е любимо ястие на много хора в цял свят. То се прави от нахут и сусумов тахан, а вариациите за подправянето му са многобройни. Традиционно се овкусява със зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Султанската вариация на хумуса е с около 40 подправки.

Ястието е изключително популярно в Близкия Изток. С названието „хумус“ на арабски и иврит се обозначава както ястието, така и самия нахут.

Хумусът може да се използва като закуска, за разядка или пък за гарнитура съм много основни ястия.

Рецепта за хумус:

  • 300 гр. нахут от консерва
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • сокът на половин лимон
  • 4 супени лъжици зехтин
  • сол
  • червен пипер
  • чесън

Сварете нахута за около един час. След като е готов го почистете от люспите, прибавете тахана, лимоновия сок, малко зехтин, сол, чесън и сложете съставките в блендър. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Подправете с малко червен пипер и зехтин.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn