13 май: Международен ден на хумуса
13 май е определен за Международен ден на хумуса.
Празникът се отбелязва много лесно, изисква единствено човек да похапне вкусен хумус за закуска, обяд или вечеря.
Хумусът е любимо ястие на много хора в цял свят. То се прави от нахут и сусумов тахан, а вариациите за подправянето му са многобройни. Традиционно се овкусява със зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Султанската вариация на хумуса е с около 40 подправки.
Ястието е изключително популярно в Близкия Изток. С названието „хумус“ на арабски и иврит се обозначава както ястието, така и самия нахут.
Хумусът може да се използва като закуска, за разядка или пък за гарнитура съм много основни ястия.
Рецепта за хумус:
- 300 гр. нахут от консерва
- 2 супени лъжици сусамов тахан
- сокът на половин лимон
- 4 супени лъжици зехтин
- сол
- червен пипер
- чесън
Сварете нахута за около един час. След като е готов го почистете от люспите, прибавете тахана, лимоновия сок, малко зехтин, сол, чесън и сложете съставките в блендър. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Подправете с малко червен пипер и зехтин.
Oborishte.bg