135 произшествия са ликвидирали панагюрските огнеборци от началото на годината

Започна Седмицата на пожарната и безопасност и защита на населението, която ежегодно се провежда от 7-ми до 14-ти септември. На  14 септември е професионалният празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР.
Началникът на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“-Панагюрище главен инспектор Симеон Симеонов направи равносметка за дейността на Пожарната служба от началото на 2015 година.

От началото на годината досега са ликвидирани 135 произшествия – 18 пожара с материални загуби, 39 пожара в сухи треви и отпадъци, 24 помощни операции/отводняване и оказване помощ на граждани и фирми/. 23 пъти панагюрските огнеборци са викани на лъжливи сигнали.  За радост  няма пострадали граждани при ликвидирането на произшествията. В сравнение с миналата година произшествията са повече със 7 броя.
През периода са регистрирани 24 помощни операции, в т.ч. – отводняване, водоснабдяване, дежурства на национални празници и спортни прояви, отключване на апартаменти и оказване помощ на пострадали.
За спазване на нормативните изисквания за пожарната безопасност са извършени 580 проверки на обекти досега. Връчени са 38 разпоредителни документи за отстраняване на констатираните нередности. За неизпълнение на изискванията за ПБС са съставени 35 акта за административни нарушения.
Сред по-сериозните пожари, възникнали през тази година, са инцидентът с горящ лек автомобил с изгорял човек вътре в нея. Произшествието възникна в с.Кайряка, местността Коклюв Дол през февруари тази година.

Пожарът в горящ апартамент в ж.к.“Оптикоелектрон“ през април. При пристигане на мястото пожарът вече е обхванал целия апартамент, но благодарение на бързите действия на служителите на РС „ПБЗН“ се предотвратява пълното опожаряване на апартамента и на апартаментите на по -горни етажи.
При пожар в къща в село Оборище през август дежурният екип установява, че гори стая от втори етаж от къща. Пожарът е ликвидиран в заварените граници, спасена е къщата от пълно опожаряване.
Сред последните по-тежки пожари е и този на горяща стопанска сграда в с.Бъта, който се случи също през август. При пристигането на дежурния екип е горяла цялата покривна конструкция и балите в нея. Спасена е съседната сграда  и едър рогат добитък.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn