137 килограма батерии за рециклиране бяха събрани в инициативата на ЦПЛР- Панагюрище, подкрепена от РИОСВ-Пазарджик и Община Панагюрище

137 килограма батерии за рециклиране бяха събрани в инициативата на ЦПЛР- Панагюрище, подкрепена от РИОСВ-Пазарджик и Община Панагюрище, стартирала през месец юни. За целта членовете на Общинския ученически парламент бяха изработили специални мини контейнери, направени от празни ПВЦ бутилки от минерална вода.

На 25 ноември, в Центъра бяха отличени най-активните участници в кампанията от Цветанка Чочева, главен експерт “Връзки с обществеността“ в РИОСВ – Пазарджик. На събитието присъстваше и Ангелина Пежева, началник отдел „Опазване на околната среда“ в Община Панагюрище. В продължение на вече изградена практика на територията на община Панагюрище инициативата обединява местни и регионални публични власти, граждани, училища, предприятия, неправителствени организации, сдружения, които организират дейности за повишаване на осведомеността относно намаляването на отпадъците.

„Тази инициатива „зарази“ децата на Пангюрище и те се включиха с удоволствие в негласна надпревара“, подчерта със задоволство Чочева.

Първа в своеобразното съревнование е ДГ „Райна Княгиня“, където бяха събрани 32 кг. негодни батерии от домакинствата , следва ОУ „20-ти Април“, където събраното количество е 29 кг. След тях се нареждат ОУ „Марин Дринов“ със събраните 27 кг. негодни батерии , СУ „Нешо Бончев“ и ПГИТМТ с по 12 кг., ЦПЛР- Панагюрище -16 кг. Инициативата подкрепиха Община Панагюрище с 4 кг и РИОСВ – Пазарджик с 5 кг. негодни батерии. Община Панагюрище събра и превози събраните батерии до мястото, където ще бъдат рециклирани.

За проявеното зелено мислене в действие най-активните участници в кампанията за събиране на негодни батерии от домакинствата бяха поощрени с много награди от РИОСВ-Пазарджик.

Трите училища, събрали най-голямо количество батерии получиха подарък- преса за компресиране на пластмасови бутилки и кош за тяхното събиране, с помощта на които малки и големи ще продължат да спасяват природата. През определен период от време, фирми ще минават и ще събират суровината.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn