140 години от рождението на Павел Делирадев бяха отбелязани днес в Панагюрище

140 години от рождението на бележития ни съгражданин Павел Делирадев бяха отбелязани днес в Панагюрище.

Учен, политически и обществен деец, виден организатор на туризма и алпинизма в България. Неговите научни открития в географията, геологията, биологията и медицината получават широк обществен отзвук в страната ни и извън нея. Починал на 9 февруари 1957 г. в гр. София.

На поклонението пред бюст-паметника на Павел Делирадев в градския парк присъстваха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, заместник кметът Галина Матанова, представители на Исторически музей-Панагюрище, местните туристически дружества, граждани.

Директорът на музея доц.д-р Атанас Шопов припомни в кратце биографията на Павел Делирадев. „Днес, ние сме се събрали тук, за да отдадем почит и да покажем с гордост, че сме негови потомци. За да сме силни и да живеем достойно, не трябва да забравяме стореното от него и предците. Във времето на икономическа криза и духовна забрава, все повече ни е необходимо да се обръщаме към нашата история, история пълна с патриотизъм, себеотдаване, с жертвоготовност и състрадание, с идеали и разочарования. Да се обръщаме и да помним подвизите на нашите деди! Повод за този размисъл е и значимото, родолюбиво дело на Павел Делирадев”, каза в словото си доц. Шопов.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на родолюбивия панагюрец.


В знак на признателност, пред паметника на Павел Делирадев бяха поднесени венци и цветя от името на Общински съвет, кмета на Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, Исторически музей-Панагюрище, туристическото дружество, родственици на общественика и граждани, сред които 95-годишният активен турист Петко Узунов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn