140 човека от община Панагюрище присъстваха на русофилския събор край язовир „Копринка“

140 човека от община Панагюрище взеха участие в 14-ти Национален събор на приятелите на Русия, който се проведе на 9-ти септември край язовир Копринка, съобщиха от местното дружество „Русофили”. В състава на панагюрската група бяха и представители на Клуб”Цвята Зографска”.

sabor kopr1

Съборът премина под знака на предстоящите чествания на 140-годишнината на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Организаторите: Национално движение русофили, Координационен съвет България-Русия и община Казанлък бяха подготвили за присъстващите богата литературно-музикална програма с участие на български и руски артисти и състави.

DSCI3364

На събора дойдоха над 10 хиляди души от цялата страна. Председателят на Националното движение “Русофили” Николай Малинов съобщи, че със съдействието на митрополит Киприан е подета инициатива в България да бъдат донесени мощите на руския свети Киприан, който обединява земите около Русия през 14-и век под знака на православието.

DSCI3372 sabor kopr

Съборът се провежда повече от десет години. Идеята на бивши български работници в Коми да се срещат и да дискутират събития и процеси в Русия и нейните връзки с България, надхвърля просто сбирка на стари приятели и прераства в национално движение със своя структура, филиали в десетки градове в страната, с програма и конкретни задачи. Една от първите инициативи на организаторите е именно съборът в близост до гр. Казанлък, край яз. Копринка. Веднъж в годината на това място се събират хиляди привърженици на идеята. Първият събор на русофилите е през 2003 година в околностите на София. Тогава той събира около 800 души, основно българи, работили някога в Коми. Следващите събори вече се провеждат на брега на яз. Копринка  и с всяка изминала година съборът става все по-популярен и събира все повече хора.По традиция първо те се събират на връх Шипка, за да почетат подвига на загиналите там руски воини и български опълченци.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn