152 заявления за явяване на матури през май са подадени в панагюрските училища

152 заявления за явяване на матури през май са подадени в панагюрските училища. В това число влизат и заявления на хора, които не са успели да положат успешно изпита през минали години.

В панагюрската Професионална гимназия по индустриални технологии мениджмънт и туризъм /ПГИТМТ/ на държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се явят 80 ученика.  Най-желаният предмет за втора задължителна матура в ПТИТМТ е география и икономика, за която са подадени 26 заявления, следвана от биология и здравно образование с 22 заявления, философия с 14 заявления, 8 са желаещите за английски език, а само един е избрал история и цивилизация. За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет, или вместо него в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 15 зрелостника от Професионалната гимназия са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит.

В СУ „Нешо Бончев” на държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се явят 62 ученици. Сред бончевци най-предпочитаните предмети за втора задължителна матура са биология и здравно образование с 31 заявления, по 12 са желаещите за английски език и философия, 4 са предпочели историята, а 3 география и икономика.

В национален мащаб над 50 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май т.г. За първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература заявления са подали 52 553 абитуриенти. На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор искат да се явят 53 340 младежи. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него кандидатстват 14 053 зрелостници. Общо 7601 младежи са предпочели оценката от изпитите по професия пред втория държавен зрелостен изпит. За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 751 ученици, което е със 190 повече от миналата година.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит – на 22 май. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително, припомниха от образователното министерство.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn