16 октомври е Световен ден на прехраната

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната. Решението за това е взето от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека. както физическо, така и психическо. Тя има за задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

– разнообразие при избора на  хранителни продукти

– прием на по-малко количества  храна, но по-често

– консумация на достатъчно белтъчини

– ограничаване на мазнини и  пържени храни

– ограничаване на захарта и захарните изделия

– ограничаване на солта

– ежедневна консумация на сурови  зеленчуци, плодове и пълнозърнести  продукти

–  ограничаване употребата на  алкохол

– правилно храносмилане

– физическа активност

– равномерно разпределение на  храненията

– прием на достатъчно вода  и течности за деня

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn