163 вече са заразените с коронавирус у нас, първи регистриран случай на COVID-19 в Пазарджишка област

163 вече са заразените в България от коронавируса. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.

18 са в София като в столицата заразените са вече 103. Още двама са заразените в Бургас, те са контактни на първите лица, поразени от вируса там. Един заразен има в Пещера. Средната възраст на починалите е 75 години.

Венцислав Мутафчийски посочи, че и младите не са защитени от вируса. При младите смъртността е по-малка, но той отново изтъкна никоя възрастова група да не се успокоява.

Наблюдава се едно безгрижие, което цари, недоволен е шефът на оперативния щаб. Това е безобразие, според него. Над 600 души са загинали за ден вчера в Италия.

Засега няма да се забрани на възрастните да посещават аптеки и магазини след 10.30 часа. Все още се учим на тази мярка, изтъкна генерал Венцислав Мутафчийски. Ако не се спазват рестрикциите може да се въведе и тази забрана.

Няма нужда всички болни от коронавирус да бъдат приети в болница.Кашлицата и температурата не са достатъчно симптоми, за да бъдат приети в болница, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски.

Освен това се създавала излишна паника на хора, които са заразени с вируса и те настоявали да бъдат приети в болница. Отново шефът на щаба каза, че се правят усилия да се намали броят на заразените при пика на епидемията.

Не е ясно кога ще е пикът, но явно няма да е този месец, по думите му. Той изрази надежда пикът да е през април или май, а не през септември.

Няма изследвания дали хининът помага, стана ясно още от коментара на Мутафчийски. Имало надежда, че може да има положителен ефект. Има път, по който медикаментът, който не е разрешен за употреба у нас, да бъде въведен в употреба. Лекарството обаче ще се дава на болните в лечебни заведения в тежко състояние.

Кирил Домусчиев в направил дарение на оперативния щаб от хинин- 100 опаковки по 100 таблетки в опаковка. 

Един заразен има в Токуда, млад мъж на около 30 години с двустранна бронхопневмония. В Бургас има заразен лекар, прихванал коронавируса в Пампорово. Две контактни лица с него също лекари са заразени с вируса.Тримата изисквани вече за изписани.

Венцислав Мутафчийски не одобрява разлепването на карантинни бележки на домовете на хората под карантина. Според него по време на тази епидемия у нас изболели много грозни прояви. В този момент се нуждаем болезнено от подкрепа един към друг, заяви директорът на ВМА.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn