18 ноември 2021 г. – Международен ден без тютюнопушене: „Да спечелим заедно – един месец без никотин!”

За поредна година третият четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и в името на своите близки, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

По данни на Национално проучване на факторите на риска за здравето, проведено от НЦОЗА през 2020 г., в България 34,5% от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Данните от проучването показват, че 26,3% от анкетираните заявяват, че са правили опити да пушат, като малък превес имат момичетата (26,8%), над момчетата (25,6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17,3% срещу 16,4%). Разпределението по възрасти показва предимство при младежите между 15 и 19 години (31,4%), отколкото сред тези на 10 – 14 години (4%).

Най-добрата превенция за намаляване на тютюнопушенето сред младежите е изграждане на знания и нагласи за вредите, които то нанася на всички органи и системи в човешкото тяло.

От РЗИ Пазарджик напомнят всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже вредния навик в Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в РЗИ Пазарджик 034/437-247 и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn