20-ти май – пореден ден на изпити за 7-и и 12-и клас

20-ти май бе пореден ден на изпити за 7-и и 12-и клас. Зрелостниците се явиха на задължителна матура по предмет по избор, докато седмокласниците  решаваха задачи по математика. Всичко това -отново при драконовски мерки срещу преписването.  Дванадесетокласниците писаха по вариант номер едно.Той важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят.

Най-желаният предмет за втора задължителна матура в панагюрската Професионална гимназия по индустриални технологии мениджмънт и туризъм бе географията, за която бяха подадени 22 заявления, следвана от философия с 9 заявления, по 7 бяха желаещите за биология и английски език, и само двама бяха избрали историята.Сред зрелостниците на СОУ”Нешо Бончев” най-предпочитаните предмети за втора задължителна матура бяха английски език и биология, математика , история и география бяха предпочели по един зрелостник.

В национален мащаб най-много зрелостници – 16 674, тази година бяха избрали като втори задължителен изпит биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници пожелаха да се явят на изпит по география и икономика, а английският език бе предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления имаше за полагане на матура по италиански език – 99 зрелостници.200 зрелостници бяха със специални образователни потребности, като от тях тази година 7 работиха на Брайл.

P1090932P1090936

Вариант номер едно се падна и на седмокласниците, а темата беше изтеглена от репортерът на Новините на Нова Мия Димитрова.  Изпитът по математика се състоеше от 24 задачи от затворен и отворен тип. Резултатът от националното външно оценяване по математика може да се впише като текуща оценка. След 15.00 ч. на сайта на министерството бяха публикувани тестовете и ключ с верните отговори.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn