2000 сгради ще бъдат одобрени за саниране до края на 2015 г.

Административният съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа е одобрил отпускането на 150 млн. евро на Българска банка за развитие, съобщават от финансовата институция.

Средствата ще бъдат използвани целево за реализиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за която са предвидени общо 1 млрд. лева. Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на безвъзмездна финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите. 1201 искания за финансиране на сдружения на собственици подадени в ББР към 30 юни 2015 г.
Банката за развитие на Съвета на Европа е стратегически и традиционен партньор на ББР. Преди това споразумение българската държавна банка е усвоила успешно четири кредитни линии на обща стойност над 50 млн. евро.

До края на годината се очаква повече от 2000 сгради да са със сключени договори за финансиране по националната програма за енергийна ефективност. Това коментира в Русе преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn