21 април: На картата на света се появява Рим – Градът на седемте хълма

На 21 април през 753 г. пр.н.е. Ромул и Рем основават Рим – Градът на седемте хълма.

Според преданието основателите на Рим – легендарните братя близнаци Ромул и Рем, са синове на весталката Рея Силвия и бога Марс. Майка им обаче ги изоставя и двете момченца са отгледани от вълчица в областта Лациум. Този вариант на легендата се налага като най-популярен и не случайно е поддържан от много древни историци.

Според историка Тит Лавий, Ромул става първият цар на Древен Рим и управлява до 716 г. пр.Хр. За 37 години власт той напълва града с изгнаници от други племена и разрешава сключването на бракове между сабини и римляни. Владетелят полага основите на армията и разделя римското общество на патриции и плебеи. Негова заслуга е и създаването на сената.

Първоначално градската територия на Рим включва седемте хълма по левия бряг на река Тибър. По шест от тях има селища на племената латини и сабини, а последният е заселен с етруски. Около 6 в. пр.н.е. низината между хълмовете е превърната в общ пазарен площад – форум.

На Капитолий са построени крепост и храм на Юпитер. Този хълм става военен и религиозен център на града. Селището се управлява от сенат – съвет на старейшините на всички родове от трите племена. Сенатът избира цар, който изпълнява функциите на върховен вожд, върховен жрец и понякога и на върховен съдия.

Родените в Рим се наричат патриции. Те имат право да участват в народните събрания, за разлика от плебеите – преселниците в Рим. Броят на последните обаче значително нараства с развитието на града. Плебеите са извън родовите организации на коренните римляни и нямат политически права.

През 509 г. пр.н.е. патрициите премахват монархията. Рим е провъзгласен за република – първата в световната история. Но държавата е изправена пред голямо изпитание, когато през 74 г. пр.Хр. един роб от Тракия на име Спартак вдига най-голямото за времето си въстание. След тригодишни непрестанни битки Крас потушава бунта.

Първоначално основен съперник на римляните са етруските. Жителите на Вечния град се справят с тях и властват над целия Апенински полуостров. Наследниците на Ромул и Рем обаче предявяват претенции и към търговските маршрути в Средиземно море. Така се преплитат интересите на Рим и Картаген. Римляните побеждават картагенци, но толкова ги е страх от тях, че посипват целия им град със сол, за да не изникне там никога селище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn