21 200 елхички тръгват към пазарите, 2770 от тях ще са в саксии

С 6000 елхи повече от миналата година пуска на пазара Южноцентрално горско стопанство в Смолян за предстоящите коледни и новогодишни празници. Предприятието стопанисва държавни горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Разсадниците на горските имат готовност да подсигурят 21 200 елхички, като от тях 2770 ще са в саксии – за желаещите след това да ги посадят на подходящо място, съобщи зам.-директорът на ЮЦДП – Смолян инж.Елин Лилов. Дръвчетата са смърч, ела, бял бор и черен бор, атласки кедър. Най-много елхички са отсечени в Смолянска област – 11 982.

Цените са като миналогодишните и варират спрямо големината и вида. За най-търсените дръвчета с дължина от 1 до 2 метра цената варира от 3 до 6,50 лв. Останалите се продават от 10 до 18 лв.

От стопанството подсигуряват по заявки и по-големи елхи, каквито искат за площадите от общините. Тази година по решение на Управителния съвет на горското стопанство те отново ще даряват при желание на социални домове, учебни заведения и детски градини. За целта е нужно да се заяви елхичка в съответното горско стопанство, каза Лилов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn