212 жени се възползваха от безплатните гинекологични прегледи

Тридневна кампания за провеждане на безплатни гинекологични прегледи за жени от ромската общност се проведоха на територията на община Панагюрище. Инициативата, финансира с европейски пари, е на Националната мрежа на здравните медиатори, а прегледите се извършват с мобилна техника от акушер-гинекологът в пазарджишката болница „Хигия” д-р Лилия Димитрова. 135 жени минаха на преглед в Панагюрище, а 77 – в Поибрене през провелите се миналата седмица профилактичните прегледи, съобщи здравният медиатор в община Панагюрище Боянка Врагова.

През последните пет години подобни прегледи не са правени, коментира Боянка Врагова, отчитайки положителните резултатите от такава кампания. Пред мобилната техника своя ред чакаха жени на всякаква възраст. 65-годишната Запряна Маринова сподели, че не е посещавала гинеколог повече от тридесет години. За много от жените, които не са и здравноосигурени, това също беше първият подобен преглед.

Националната мрежа на здравните медиатори е сдружение, учредено през 2007 г., което развива и прилага успешно модела на здравния медиатор в България.
Mрежата има национално покритие и е най-голямата организация в обществена полза в България, чиито членове ежедневно са на терен, в помощ на най-уязвимите групи от населението.
Сред основните цели на Националната мрежа на здравните медиатори са подпомагане на достъпа до здравни и социални услуги за всички, които са в неравностойно положение; подобряване на качеството на здравните и социалните услуги; повишаване на здравната култура на уязвимите групи; повишаване на информираността по отношение на здравната система; утвърждаване на европейски практики и подходи за улесняване на достъпа до здравни услуги за уязвимите групи; създаване и развиване на нови, по-качествени услуги в областта на медиаторството и предоставянето на здравни грижи и други.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn