22 август 565 г.: За първи път се съобщава за чудовището от Лох Нес

Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно същество, което според преданието, живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.

Първото споменаване на Неси е през 565 г., от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни, относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова. Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен. Според други то не е отделно животно, а плътен пасаж риби, който изглежда и се движи, като грамаден звяр.

Най-известната снимка, на която се твърди, че е заснето е публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934. Авторът ѝ е Робърт Кенет Уилсън. Оттогава насам има много свидетелства, че съществото е забелязано да показва част от тялото си над водата, направени са множество опити да бъде открито и уловено. Някои от тези проучвания са направени с помощта на сонари, ехолокатори, и

показват, че наистина в дълбините на езерото може да има масивни плаващи предмети.

Водите на езерото Лох Нес са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина, което сериозно затруднява всяко изследване, но и изобщо има разгорещени спорове относно правдоподобността на легендата. От една страна учените-традиционалисти, отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, фантазии и слаба видимост. От друга страна редица други учени и любители-ентусиасти настояват, че и за други легендарни създания е имало сходни съмнения. Те дават за пример животни като двойнодишащата риба целакант и гигантския калмар, дълго време третирани като „моряшки суеверия“, но оказали се напълно реални. Същевременно е напълно доказано, че много от свидетелствата за Неси представляват откровени мошеничества, а други успешно са обяснени с банални явления.

Съмнения относно възможността Неси да съществува са изказвани главно предвид условията на живот в езерото, за които се предполага, че може да се окажат пагубни за едно голямо животно, а особено – за влечуго. Обстоятелства, като например богатият запас от риба в Лох Нес, която би могла да му служи за храна, както и оцеляването на други едри животни в обстановка, сходна с тази в езерото, карат някои учени да допускат, че действително там има такова същество. Според тях то е трудно за откриване и наблюдаване, защото рядко или съвсем за кратко се показва над водата и може би прекарва дълго време в летаргия.

Допълнителен довод в полза на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в наличието на легенди за различни други водни чудовища в разни краища на света – Мокеле Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като защитен вид), Тианчи… Според много други хора обаче Неси е просто един от съвременните митове от популярната култура.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn