22 второкласници мериха знания в състезанието „Буквоплет“ , инициирано от „Лайънс клуб“- Панагюрище

22 второкласници от 5 училища от Панагюрище, Попинци и Стрелча мериха знания в първото за нашия град състезание „Буквоплет“, инициирано от „Лайънс клуб“- Панагюрище.

Надпреварата се проведе на 20 май, в салона на НЧ „Виделина – 1865“. Участниците бяха определени след вътрешни състезания в класовете.

Надпреварата премина в три кръга, а знанията на второкласниците оценяваше жури с председател Галина Цанева, старши експерт по български език и литература в РУО-Пазарджик, Иванка Тодева, главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище и Петя Сеферинкина, учител по български език и литература, член на „Лайънс клуб“- Панагюрище.

Състезанието имаше за цел да мотивира учениците от начален етап на обучение към изучаване на родния език, повишаване на грамотността и интерес към правилното и точно изговаряне и писане на думите.

Водещ на състезанието бе Илия Деведжиев. За доброто настроение на публика и участниците в надпреварата допринесоха изпълненията на гласовитата Цветалина Шопова и момичетата от Представителен мажоретен състав при СУ”Нешо Бончев”, с ръководител Мария Бензарова.

От първите два изключително оспорвани кръга до финала достигнаха Йорданка Ташева от СУ”Нешо Бончев” и Ивана Иванова от НУ”Паисий Хилендарски”, гр.Стрелча. Двете момичета бяха изключително равностойни, което накара организаторите да обявят и наградят двама победители. За всички участници имаше грамоти, пъзели с карта на България, а за финалистите и електронни четци, връчени от президента на „Лайънс клуб“- Панагюрище Веселин Дундаров.

Специален гост на състезанието беше Дистрикт управителят на Дистрикт 130 България Иван Байков, моторът на варненския „Буквоплет”.”Днес е празник на българския език, на знанието и моженето на тези многознайковци. Празник на техните учители, които са ги извели на това ниво да се състезават и да представят училищата си, празник на техните родители”, каза Байков.  Той оприличи състезанието като съвременен вариант на изпита от главата „Радини вълнения” в книгата „Под игото” на Иван Вазов. Байков призова децата, когато пишат есемеси на своите телефони, да пишат на български език.

С грамоти бяха удостоени учителите, подготвили учениците за надпреварата, секретарят на НЧ”Виделина-1865” Ирина Пелтекова, както и членовете на журито.

„Изключително вълнуващо бе участието ми днес тук.Смятам, че този ден е един истински празник на българския език, За да знаят децата ни българския език, крепост на българщината и символ на нашата идентичност е важно да възпитаваме отношение към езика, а тези деца показаха не само знания, те показаха с емоцията, с вълнението си обич и грижа към българския език, за което от сърце им благодаря”, сподели председателят на журито Галина Цанева, и изрази пълната подкрепа на РУО-Пазарджик и неговия началник г-жа Валентина Кайтазова за подобни инициативи и начинания, които възпитават нашите деца в български дух и уважение към изконните български ценности.

Благодарност към всички подкрепили инициативата отправи от сцената президентът на панагюрските лъвове Веселин Дундаров.

След края на състезанието от „Лайънс клуб“- Панагюрище бяха подготвили за своите малки приятели вкусни лакомства, за да се подкрепят след тежката надпревара.

Състезанието се организира с любезното съдействието на община Панагюрище , Регионално управление на образованието гр. Пазарджик и НЧ „Виделина – 1865“, гр.Панагюрище.

Град Панагюрище стана четвъртият град в България след Русе, Пловдив и Варна, в който Асоциацията на Лайънс клубовете проведе състезание от този тип.”Активно ще работим  да го превърнем в традиция”, категорични са панагюрските лъвове.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn