22 второкласници показаха завидни знания на състезанието „Буквоплет”, двамата с най-добър резултат отиват на националния кръг

На 16 март 2019 година в читалище „Виделина – 1865“ се проведе финалното градско състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници „Буквоплет“ 2019“, което се организира за втори път в община Панагюрище по инициатива на Лайънс клуб – Панагюрище с любезното съдействие на Регионалния инспекторат по образованието, гр. Пазарджик и Община Панагюрище.

„БУКВОПЛЕТ“ е създаден от група младежи от Лайънс клуб Русе –Север преди 5 години, като в настоящия формат се провежда в градовете Пловдив, Русе, Варна, Свиленград, Габрово, Велинград, Шумен и тук, при нас, в Панагюрище.

В предварителните училищни кръгове взеха участие над 100 деца от пет училища в Панагюрище, Стрелча и с. Попинци, като за финалния кръг се класираха 22 участници, между които трябваше да бъдат определени победителите.

За първи път през тази година ще се проведе общонационално състезание, като финалният кръг е на 12 май в гр. Русе. Победителите от местната надпревара се класират директно за финала, като участието им се спонсорира от Лайънс клуб – Панагюрище.

Уважаемото жури, което следеше за точното спазване на правилата на състезанието, беше в състав: г-жа Албена Димитрова – председател на журито, старши експерт по ОСО към РУО, гр. Пазарджик; г-жа Иванка Тодева – гл. експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище и г-жа Петя Сеферинкина – старши учител по български език и литература, член на ЛК Панагюрище

Гости на събитието бяха: г-н Иван Байков – първи вицедистрикт управител на Дистрикт 130 България; директорите на училищата от общините Панагюрище и Стрелча; приятели от Лайънс клубовете в Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик.

След химна „Върви, народе възродени“ участниците бяха посрещнати на сцената от президента на Лайънс клуб – Панагюрище г-жа Лиляна Карацонева, която каза, че всички те вече са победители, щом са на тази сцена. Нека да бъдат спокойни, за да дадат от себе си това, на което са способни. Веднъж са участници в „Буквоплет“, веднъж са във втори клас и нека да се насладят на мига.

Състезанието протече в три кръга. В първия участниците Буквуваха думите, които изтегляха, а при грешка отпадаха, докато останат 11 деца.

Във втория кръг буквуваха думата и съчиняваха изречение с нея – така, че да се разбере дали знаят нейното значение.

В третия кръг двамата най-силни участници трябваше да попълват празното място в изречение, като след това я изписват.

Достойното първо място спечели Радостин Васев от ОУ „Проф. М. Дринов“ с преподавател Спаска Арбалиева, а второ място – Димитър Белишки от ОУ „Двайсти април“ с преподавател Таня Радева. Двете деца ще се състезават на Националния кръг в гр. Русе.

Грамоти, красиви шапки, книжки, шоколад в интересни чанти с логото на „Буквоплет“ и на Лайънс клуб получиха всички участници, а победители получиха и електронни четци.

Бяха връчени грамоти и на всички учители, благодарение на които беше възможно да се осъществи състезанието.

Наградите връчиха председателят на журито г-жа Албена Димитрова и  г-н Иван Байков, I-ви вицедистрикт управител на Дистрикт 130 България, който каза, че състезания като това връщат вярата в утрешния ден на България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn