24 октомври – Световен ден за борба с полиомиелита

На 24 октомври светът отбелязва Деня за борба с полиомиелита. Ротари е в челните редици на глобалните организации, приели като своя мисия изкореняването на коварната болест, известна като детски паралич. Нещо повече – заедно със Световната здравна организация (СЗО), Ротари Интернешънъл е сред вдъхновителите на тази инициатива.

Началото на инициативата на Ротари „Енд Полио“ е поставено през 1988 година, когато общият брой на регистрираните случаи надхвърля 350 хиляди в 125 държави. Три десетилетия по-късно картината е различна – 17 докладвани случая. Остават само три държави, в които напоследък са наблюдавани случаи на полиомиелит – това са Афганистан, Пакистан и Нигерия.

Благородната кауза е стартирана още през 1979 година, когато Ротари започва кампания за ваксиниране във Филипините. През 1980 г. д-р Сабин – създател на оралната полиоваксина, говори пред конгреса на Ротари Интернешънъл в Чикаго и предлага изкореняването на полиомиелита в света. През 1985 г. започва инициативата Полиоплюс на Ротари интернешънъл, а през 1988 г. е даден старт на глобалната инициатива за изкореняване на болестта. Партньори са Ротари Интернешънъл, СЗО, УНИЦЕФ и Фондация Бил и Мелинда Гейтс и много други. Оттогава в света са предотвратени 15 милиона заболели и 500 000 смъртни случаи. През периода 1985 – 2021 г. за целта са изразходвани над $ 12 млрд, а с каузата се ангажират правителства, световни лидери, социално отговорни организации по цял свят.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания. Необходими са само още малко усилия това да се сбъдне, толкова малко.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn