24 септември 1852 г. – Първият полет с дирижабъл!

Френският инженер и въздухоплавател Анри Жифар осъществява първия полет с управляем балон, станал известен впоследствие като дирижабъл.

На борда на странния за времето си апарат той изминава 27 км от Париж до Трап със средна скорост 9 км/ч и само силният вятър не му позволява да продължи. Самият балон е пълен с водород, а двигателят е парен. Целият апарат тежи близо 400 кг. През целия път Жифар прави завои с дирижабъла, за да покаже, че той действително е управляем. За да осъществи полета, инженерът прави няколко подобрения в парната машина. Сред тях е инжекционна система, вкарваща водата под налягане в парния казан, за да не остане той без пара, когато машината не се движи.

През 1855 г. изобретателят прави нов тип дирижабъл, но той е неуспешен и пада при първия си полет. Жифар се самоубива през 1882 г. на 57-годишна възраст, тъй като започва да ослепява, и дарява имотите си на държавата, за да ги ползва за хуманитарни и научни цели. Името му е сред 72-те, изписани върху Айфеловата кула.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn