2700 родители ще бъдат квестори на матурите

2700 родители ще помагат на квесторите на матурите през май. Във всяко училище ще има по трима дежурни. Това желание на МОН обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева след среща с родителските асоциации.

Родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността и доброто провеждане на зрелостните изпити, включително на матури, в които участват деца със специални образователни потребности, обясни министърът.

Подборът на родителите ще бъде много строг. Те няма да бъдат родители на абитуриенти, не трябва и да са учители. Идеалният вариант бил родители на деца от 2-и, 3-и и 4-и клас.

Имената им ще предлагат настоятелствата или родителските комитети в съответните училища. Педагогическите колективи пък трябва да ги одобрят, за да ги предложат на директора. Трябва да има и резерви, които да заместят някого, ако в деня на изпита на титуляря му се наложи да отсъства.

Родителите ще присъстват при запечатването, при отпечатването на залите, при отварянето на паролата за изпитния материал, при размножаването му, при камерите в залата за наблюдение, както и в тоалетните.

Министерството подготвяло огромен пакет от мерки срещу преписване на матурите. Участието на родителите е само част от тях. МОН ще обяви мерките следващата седмица. Някои ще останат тайна и ще се знаят само от няколко души, които директно отговарят за провеждането на държавните зрелостни изпити.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn