3 юли – Международен ден без найлонови торбички

На 3 юли 2009 за първи път се отбелязва Международния ден без найлонови торбички. Този ден възниква по инициатива на няколко организации, които се борят за ограничаване и забрана на използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, в това число и торбичките. Този ден е глобална инициатива, която цели елиминирането на пластмасовите торбички от нашето ежедневие.

Найлоновите торбички са навсякъде около нас, за да улеснят евтино и практично ежедневието ни. Но, докато те се използват средно за по 25 минути, разграждането им в природата отнема над 200 години. Последствията от употребата им са трагични за околната среда. Неправилно изхвърлени или попаднали в природата, те причиняват страдания и смърт на много животни. Все повече държави в света налагат забрани за използването на найлонови торбички за еднократна употреба.

Найлоновите торбички имат достъпни алтернативи за многократна употреба и, ако използваме някои от тях – например платнени чанти, ще спестим много отпадъци на околната среда.

От организацията „Plastic bag free day“, припомнят някои факти относно найлоновите торбички:


– Една найлонова торбичка се ползва средно 25 минути.

– В зависимост от материала на всяка една найлонова торбичка й отнема между 100 и 500 години да се разгради в естествена среда. Която не е природата.

– В минутата, докато четете това, 1 000 000 торбички влизат в употреба.

– 3 400 000 000 000 торбички се произвеждат всяка година. Това е теглото на поне 2 000 000 автомобила.

– Поради лекотата и формата си, разпространението на найлоновите торбички като отпадък е напълно неконтролируемо.

В Европейския съюз годишно се употребяват *800 000 тона *полиетиленови торбички за еднократна употреба, или 191 броя на глава от населението, но от тях се рециклират едва 6%. Останалото количество приключва в най-добрия случай на сметищата, където често създава проблеми като запушва колекторните тръби за инфилтрат (вредните отпадни води от отпадъците), или замърсява околната среда не само в градовете, но и на отдалечени места в природата;

Лекотата на полиетиленовите торбички позволява разпространението им надалеч огромно количество отиват в световните морета и океани, където причиняват смъртта на над 100 000 морски животни годишно; Полиетиленовите торбички се произвеждат от невъзобновяеми и ограничени суровини – петрол и природен газ. 40 % от използвания петрол в световен мащаб отива за производство на пластмаса;

Всяка година умират на 1 000 000 морски птици, заради погълната пластмаса, която объркват с храна; – При изследвания на морската вода във всеки литър отношението на планктона и пластмасата е 1 към 6 в полза на пластмасата. Всички тези ужасяващи статистики не са само цифри, а показват реален проблем, който всеки от нас може да предотврати, като спре използването на пластмаса за еднократна употреба и използва платнени торби, вместо найлонови.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn