31 май – Световен ден без тютюнопушене

Световния ден без тютюн се отбелязва всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май с насока към повишаване на осведомеността относно вредните и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.
За 2022 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“.

Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността за въздействието на тютюна върху околната среда – от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците. Това ще мотивира пушачите с още една допълнителна причина да се откажат от тютюнопушенето.

Въздействието на употребата на тютюн върху околната среда добавя ненужен натиск върху и без това оскъдните ресурси на нашата планета и крехките екосистеми.

  • За да има цигари на пазара, са необходими две основни съставки – тютюн и хартия. Тютюнът се отглежда предимно в топли и влажни райони. В тях огромни площи с тропически гори се обезлесяват, за да се издържа местното население от отглеждането и продажбата на тютюн. А често при отглеждането на тютюн в плантациите се налага използването и на химикали, с което се влошава качеството на почвата, въздуха и водата. За да се направят 300 цигари е необходима хартия, за която е отрязано едно дърво.
  • В заводите тютюнът често се суши на огън, от което в атмосферата се изхвърлят вредни газове. Отделяне на твърди, течни и газообразни отпадъци, получени по време на производствения процес на цигарите. С годишен принос на парникови газове от 84 мегатона еквивалент на въглероден диоксид, тютюневата индустрия допринася за изменението на климата и намалява климатичната устойчивост, губи ресурси и уврежда екосистемите.
  • 4,5 трилиона цигарени угарки не се изхвърлят правилно всяка година по целия свят, генерирайки 1,69 милиарда паунда токсични отпадъци и освобождават хиляди химикали във въздуха, водата и почвата. Химикалите, освобождавани от фасовете, са достатъчно токсични, за да убият 50 процента от сладководните и соленоводни риби, изложени на тях 96 часа, показват експерименти. Те са и трудно разградими – този процес може да отнеме 10 години. Близо 7% от горските пожари се причиняват от изхвърлени цигарени фасове.
  • Електронните цигари също допринасят за увеличаването на щетите. Повечето от тях съдържат метал, електроника, пластмасови пълнители за еднократна употреба, батерии и токсични химикали, които представляват още по-голяма заплаха за околната среда.

Необходими са по-сериозни политики

Потребителите като цяло станаха по-съзнателни за околната среда и избират все повече екологични продукти. Тютюневите корпорации превърнаха екологичната устойчивост в неразделен стълб на своите стратегии за корпоративна социална отговорност и приеха няколко практики в тази насока. Те включват пускане на пазара на нови продукти, за да отклонят общественото внимание от собствените им действия, които увреждат околната среда.

Какво е решението?

Пушенето не е невинен личен акт, който засяга само този, който го прави.

Ако се интересуваме за околната среда и искаме да подобрим качеството на живот на планетата, трябва да спрем пушенето в световен мащаб.

Кампанията по повод Световния ден без тютюнопушене 2022 г. призовава правителствата и политиците да засилят законодателството, включително прилагането и укрепването на съществуващите схеми, за да накарат производителите да отговорят за екологичните и икономическите разходи при работа с тютюневите отпадъци. СЗО също така препоръчва на държавите напълно да забранят рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn