33-ма автори са изпратили творби за участие в Националния литературен конкурс „Априлски камбани“, организиран от НЧ „Виделина-1865″

33-ма майстори на словото от 24 населени места се включиха във Втория национален литературен конкурс „Априлски камбани“, организиран от НЧ „Виделина-1865″, гр. Панагюрище по случай 145-та годишнина от Априлското въстание, съобщиха от културната институция.

Конкурсът имаше за цел да се сътворят нови произведения, които да възпяват героичната борба на българите за свобода по време на Априлското въстание, да възвеличават подвига на априлци, да утвърждават идеята, че споменът за съдбовната априлска пролет е жив и звънът на априлските камбани отеква и ще отеква в душите и сърцата на днешните и бъдещи поколения българи.

Свои стихотворения са изпратили творци от гр. Горна Оряховица, гр.София, гр.Козлодуй, гр.Плевен, гр.Раковски, гр.Елхово, гр. Лом, гр.Каварна, гр.Севлиево, гр.Стрелча, гр.Шумен, гр. Айтос, гр.Хасково, гр.Разград ,гр.Хисаря, гр. Котел, гр.Перник, гр. Монтана, с.Енина, общ.Казанлък, гр.Тополовград, гр.Пловдив, с.Сопотот, общ.Рудозем, с.Драгичево, общ.Перник, с. Кърналово, общ. Петрич.

Участниците бяха разделени в три възрастови групи:

І възрастова група – от 11 до 15 години /включително/

ІІ възрастова група – от 15 до 19 години /включително/

ІІІ възрастова група – от 19 години

Най-малкият участник в конкурса е на 10 години, а най-възрастният е 78-годишен, и двамата са от София.

Творбите ще бъдат оценени от професионално жури. Ще бъде присъдена една голяма награда „Априлски камбани” в трета възрастова група – диплом и парична награда в размер на 300 /триста/ лева.

Две поощрителни награди „Млад талант”, съответно в първа и втора възрастова група-диплом и парична награда в размер на 100 /сто/ лева.
До три допълнителни награди във всички възрастови групи – диплом, предметни награди и плакети.

Всички участници ще получат грамота за участие в конкурса.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на интернет страницата на читалището до 20.04.2021г., както и чрез електронните медии на община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn