34 – годишен мъж от Панагюрище се отказа в съда от фамилията си

Панагюрският районен съд уважи молбата на 34-годишен мъж от Панагюрище, който поиска да се откаже официално от фамилията си Тъпанаров. В съдебното решение се казва: „От показанията на свидетелката К. Н. Т., които съдът цени изцяло, макар че същата е майка на молителя Н.Т., се установява, че още в училище молителят е получавал подигравки и противоречия заради фамилното си име Т. Сочи, че фамилното име на семейството им води началото си от названието на човек, който бие тъпан, но твърди че в съвременното общество значението на думата „тъпанар“ е различно.

Установява, че при покупката на електроуред на изплащане, когато молителят Н.Т. съобщил името и фамилията си, всички са го гледали учудено, като според свидетелката и при най-обикновена житейска ситуация фамилното име се приема с учудване и неразбиране”.

При разпита на свидетеля П. М. П., който познавал Тъпанаров повече от десет години, станало ясно, че още от малък молителят е получавал подигравки от децата заради това фамилно име. По думите му при първо чуване на фамилията му, повечето хора се подсмиват и макар че никой директно не е реагирал с присмех в лицето на молителя, фамилното име Тъпанаров му създавало негативни емоции и негативни реакции у околните.

В съдебното решение се казва още, че молбата от Н.Тъпанаров е основателна и следва да се уважи. Като причина за това съдът соче, че трябва да се отстранят негативните емоции, които молителят изпитва всеки път, когато трябва да спомене фамилното си име, да го напише или да го отрази при официални случаи.

Съдът задължава Община Панагюрище да внесе поправки в регистрите на лицата, родени на територията на град Панагюрище, в които молителят да бъде вписан вместо с фамилно име Тъпанаров с фамилно име „Н.”, като личното и бащиното име останат непроменени.Решението подлежи на въззивно обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn