354 са вече случаите на коронавирус в България, осем са новите случаи

354 са вече случаите на коронавирус у нас. Осем са новите случаи, които се прибавят към броя заразени от вчера.

127 души са в режим на болнично лечение, като от тях 13 се намират в интензивни отделения.

Излекувани са 15 души.

Повечето от новозаразените са в леко състояние, на домашно лечение, заяви Венцислав Мутафчийски.

Няма нови области към картата на заразата. Те се разпределят така: Благоевград случаите са 10, в Бургас – 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.

Средната възраст на починалите пациенти е 66 години, като най-младият е на 51. Думите на генерал Мутафчийски заяви: С тази цифра отива по дяволите тезата, която се поддържа, за това, че умират хора над 66 години и че само те са рискови.

На въпрос за използването на техника и машини сърце – бял дроб, Венцислав Мутафчийски заяви, че инфекцията протича толкова фулминантно (мълниеносно, внезапно и силно), че няма време нито за машина, нито за добър ефект от интубацията. Шефът на оперативния щаб попита и колко са тези машини в България, без да посочва бройката им, а и една машина сърце – бял дроб се обслужва от поне 6 човека на един пациент. Също така по думите му стои въпросът и с барокамерите, които са две в страната, но ние изобщо имаме такива във връзка с водолазното дело, а има страни, които изобщо и нямат.

Трябва да се ползва всичко, което има смисъл, настоя Венцислав Мутафчийски и повтори, че установеното и доказаното средство за спиране на разпространението на коронавирус е социалната дистанция.

На въпрос как се отразява това дали заболелия е пушач или непушач, Венцислав Мутафчийски заяви, че тази дисертация ще се пише тепърва след епидемията.

Бележки за установени хора с коронавирус или поставени под карантина по блоковете и входовете не се лепят и това е практика от преди 50 години. Вече никъде не се прави и не се препоръчва посочването с пръст, отсече Мутафчийски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn