26 юни е Световен ден за борба със злоупотребата на наркотици

Днес, 26 юни, е Световен  ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика. Наркоманията става все по-масово явление. Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви. „Първо слушай!” е мотото на Световния ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика.  Инициативата е за увеличаване на подкрепата за превенция на употребата на наркотици, която се основава на знанието и науката, като по този начин е ефективна инвестиция в здравето на децата и младежите, техните семейства и обществото. Първата стъпка, за да бъде превантивната работа ефективна е да се изслушват децата с емпатия и загриженост. Необходимо е да се включат всички: семействата, училището и професионалистите, заели се с превенция на рисковото поведение сред подрастващите.
Датата 26 юни  е приета от Общото събрание на ООН през 1987г. под резолюция 42/112. На този ден всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.
Тази година се отбелязват 20 години от началото на Световния доклад за наркотиците. Световният доклад за наркотиците от 2017 г. има за цел да подобри разбирането за световния проблем с наркотиците и да допринесе за засилване на международното сътрудничество за противодействие на неговото въздействие върху здравето и сигурността. А най-доброто противодействие е навременната превенция, в която трябва да се включат семейството и училището.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn