4 август 1693 г. се смята за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон

Около 1638 г. във френската област Шампан се ражда един бъдещ монах – Пиер Периньон. На 19 години той влиза в бенедиктинския орден. Скоро го пращат в абатството Отвийе, където става ръководител на избата. Такъв остава до края на живота си (1715 г.).
Според много хора Дом Периньон за пръв пътправи шампанско. През целия си живот той усъвършенства процеса на шампанизиране и явно се справя добре, тъй като една от най-скъпите марки шампанско днес носи неговото име. На монаха Дом Периньон, на когото дори рождената дата не се знае, се приписват думите: „Ела бързо! В момента вкусвам звездите!”, казани в момент на екстаз, когато опитвал поредната бутилка шампанско.
Бутилките с шампанско гърмят!
По времето на Дом Периньон това бил основният проблем на производителите на газирани вина. При грешка в приготвянето бутилките гърмели и цели изби се оказвали съсипани. Тайната на Дом Периньон е в така наречената втора ферментация на виното, която се случва в самата бутилка. По всяка вероятност първото шампанско се е появило случайно, именно при непредвидена втора ферментация на обикновено вино. Втората ферментация се постига с помощта на захар и мая, добавени към вече ферментиралото веднъж вино.
През 17 и 18 век обаче не можели да преценят пропорциите, понякога въглеродният диоксид във виното ставал прекалено много, налягането се увеличавало и вместо само тапата да хвръкне, направо се пръскала цялата бутилка. Този метод за производство на газирано вино е най-сложният и най-скъп и именно на него се посветил монахът Пиер Периньон. Методът е известен като Méthode champenoise (шампански метод). Монахът работил по модерните днес органични методи за производство, държал във виното да няма никакви нехарактерни съставки. Предполага се, че той е първият, който е предложил различните сортове грозде първо да се смесват, а после да отиват заедно в пресата.
Името на Пиер Периньон е предшествано от титлата „дом”, която е знак за голямо уважение. Използвала се е за монаси, като коренът на думата е същият като на латинското Dominus (бог).

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn