40 години ученически експедиционен отряд „Райна Княгиня”

По случай 140 години от избухването на Априлското въстание и 40 години от създаването и дейността на ученически експедиционен отряд „Райна Княгиня” към СПУ „Нешо Бончев“ с ръководител Лушка Караянева, днес, 11 юни, отрядниците и тяхната класна ръководителка си дадоха среща в родната къща на своя патрон. Госпожа Караянева припомни биографията на Райна Княгиня и сподели, че е запазена цялата кореспонденция с внуци и правнуци на Знаменоската. И до днес нейните наследници продължават да изпращат снимки, предстои те да бъдат предадени в панагюрския музей.

DSC09590

Членовете на отряда подариха за спомен на своята ръководителка икона на Света Богородица с младенеца, копие от Светата обител Атон. Автор на творбата е Емил Тенев, а дървото, върху което е изографисана иконата е от Рилския манастир, разказа Иван Станчев.

DSC09587

Поздравителни адреси по повод годишнината на ученическия отряд бяха изпратили от ръководството на Община Панагюрище, СОУ „Нешо Бончев”, ОДК – Панагюрище, своите поздрави лично поднесоха от Женско дружество „Райна Княгиня” и Исторически музей – Панагюрище.

DSC09598 DSC09602

След това отрядниците поднесоха цветя пред паметника на Райна Княгиня на едноименния площад и пред Вечния огън на мемориален комплекс „Априлци”. Запалиха свещичка в църквата „Свето Въведение Богородично”. В двора на храма с минута мълчание почетоха паметта на своите починали съученици. Честването продължи в ресторанта с приятни разговори и мили спомени.

DSC09606 DSC09611 DSC09613 DSC09616 DSC09618 DSC09620

В продължение на две години – от 1974 г. до 1976 г , експедиционен ученически отряд  „Райна Княгиня” при СПУ „Нешо Бончев” развива богата изследователска и събирателна дейност. Запалени от  своята преподавателка по история и класна ръководителка Лушка Караянева, учениците активно се включват в интересните инициативи, посветени на Април 1876. Отрядът работи по план. Участниците са разпределени на групи, които се заемат с поставените им задачи от плана. Основните теми са две: „По огнищата на родолюбието на героизма” и „100 години Априлско въстание”. Девизът на отряда бил: „На бунтовен Април – достойни потомци”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn