5 нови случая на коронавирус, общият брой на заразените в България достигна 112

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас. Така общият брой на заразените достигна 112. Междувременно столични лекари поискаха пълна карантина в София. Засега щабът преценява, че към този момент мерките са достатъчно твърди, но трябва още дисциплина и отговорност.

Исканите от Столичната лекарска комисия по-сериозни мерки се харесаха на щаба, но все още не им е дошло времето, за разлика от Банско, където нуждата от карантина е била наложителна. В София все още не се обмисля забрана за напускане на домовете и ограничаване на влизането и излизането от града, но не изключено и това да се случи, ако броят на заразените нарасне по–рязко.

Ген. Мутафчийски отново призова рисковите групи да спазват мерките и да не излизат. Напомняме, че всеки възрастен българин без близки може да се възползва от услугите на „Социалния патронаж“ и да не излизат. Относно хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, председателят на щаба коментира, че медикаментът не е разрешен за България, но вече са във връзка с дистрибутори.

„Имам чувството, че не могат да разберат някои от тях какъв е проблемът. Затова отново апелирам към възрастните хора – наистина да стоят по домовете си, защото те са групата, която е най-застрашена.“, каза ген. Мутафчийски

От онзи ден вече е задействана процедурата за набавяне на медикамента хлорохин. Това е лекарство против малария, което в комбинация с други медикаменти е ефективно и при коронавирус.

 „Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства на СЗО. Така че е задействана процедурата, разговаряхме и с производители дали е възможно да се направи такова лекарство, в момента се изяснява дали е възможно доставката на суровини”, каза ген. Мутафчийски

В България вече са направени над 5000 теста за коронавирус, налични са още 10 000. Мнозинството у нас настоява за по масово тестване на хората, както и за повече пунктове за мерене на температура – мярка , която е дала резултат в Сингапур и други азиатски държави.

А съвсем скоро може да обявят първите излекувани пациенти от коронавирус в България. Проф. Мутафчийски се надява това да е лекарката, която беше настанена във ВМА. Тя е в абсолютно добро състояние и няма никакви симптоми. Взет ѝ е тест в 7,00 часа тази сутрин. Утре сутрин ще бъде взет вторият. Ако се потвърдят отрицателни 2 теста, тя ще бъде освободена.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn