50 месеца ще отнеме изграждането на трите газопровода, единият от които е до Панагюрище-Пирдоп

Очаква се изграждането на трите преносни газопровода, които ще свържат общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог към националната газоразпределителна мрежа, да отнеме 50 месеца. Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). На 29 януари 2016 година е обявена обществена поръчка, а като краен срок е посочена датата 31 януари 2017 година. Проектът ще изисква доставка на стоки, дейности и услуги, пише в описанието на обществената поръчка.

Проектите са на обща стойност от 21.8 млн. евро, половината от които ще бъдат осигурени от фонд „Козлодуй“. Средствата се отпускат на България като компенсация за преждевременното спиране на първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй“.
Общата дължина на трасетата ще е 122 км.  Според първоначалните планове изграждането на отсечките трябваше да приключи до края на 2016 г. Чрез новите връзки още седем общини ще получат достъп до газификация – Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Потенциални клиенти в тези населени места са 42 индустриални потребителя, близо 300 обществени потребителя и около 18 900 домакинства.
Отсечката Панагюрище – Пирдоп ще е 46 км, с две станции, а цената, предвидена за нея, е 7.2 млн. евро.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn