559 са засечените неправоспособни шофьори за една седмица

От 28 септември до 4 октомври по пътищата на страната са установени 11 878 нарушения, съобщават от пресцентъра на МВР, цитирайки данни от ГД „Национална полиция“. 4744 от тях са засечени в присъствието на контролен орган.

Издадени са 6002 фиша и са съставени общо 4100 акта. 5186 са издадените електронни фишове. 559 са засечените неправоспособни шофьори.

От полицията информират още, че през миналата седмица са станали 136 катастрофи. Загинали са 8 души, а ранените са 170.

От МВР искат да се въведст драконови мерки за контрол по пътищата и по-високи наказания. Вътрешното ведомство ще предложи на депутатите да внесат в парламента промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, в които да се инкриминират гонките, да се увеличат някои глоби и да се въведат нови наказания.

Наказанието за участниците и организаторите в гонки ще бъдат едни и същи – от 1 до 6 години лишаване от свобода и налагане на глоба.

Ще скочат глобите за водачи, шофиращи след употреба на алкохол и други упойващи вещества, както и за водачи, които отказват да се подложат на проверка от дрегер или кръвен тест. Ще бъдат наказвани и шофьори, които превозват пътници без поставени предпазни колани.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn