560 участници от област Пазарджик на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица

560 са участниците от област Пазарджик, които ще участват в Националния събор на българското народно творчество, който тази година се провежда на 7, 8 и 9 август в Копривщица. В регионалния етап за участие в националния събор се включиха изпълнители от девет общини в областта – Пазарджик, Велинград, Септември, Белово, Сърница, Лесичово, Пещера, Батак и Стрелча.
Съгласно указанията на Министерство на културата и утвърдения Регламент на събора, със Заповед на областния управител на Пазарджик бе назначена регионална експертна комисия, в която участваха етнографи и фолклористи от Пазарджик и региона. Комисията избра и утвърди изпълнителите и програмата, с която те ще се представят на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица.
Изпълнителите от област Пазарджик ще се представят народни обичаи, индивидуални и групови фолклорни изпълнения, в третия ден на събора – 9 август, на шеста сцена от 8.00 до 12.00ч. Утвърдената програма предвижда участие на 33 фолклорни групи и 25 индивидуални изпълнители от 31 читалища в област Пазарджик. Времетраенето на програмата за всяка област е до 4 астрономически часа.
Националният събор на българското народно творчество се провежда през 5 години в Копривщица. С тазгодишното му 11-то издание от 7 до 9 август ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на фестивалa.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn