60 представители на читалища от областта участваха в работни срещи на тема „Активно читалищно лято“

Регионален център „Читалища“ – Пазарджик проведе трите планирани работни срещи на тема „Активно читалищно лято – възможности, приоритети и акценти в работата“  за читалищните секретари от областта. Участие взеха 60 представители от читалища от общините Белово, Брацигово, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември, Стрелча и други.

Организирането на идентични срещи в три поредни дни беше единствената възможност за включване във форума на всички желаещи при спазени противоепидемични мерки и 50% заетост на залата.

 Високите летни температури  не повлияха на присъствието на заявилите участие, нито на интереса и активността им по време на Работната среща. 

Пред Регионалната колегия бяха представени програми на Министерство на културата за възможно финансиране на читалищни дейности, условията и реда за кандидатстване и критериите за оценяване на проектните разработки. 

 Разгледани бяха нормативни актове, свързани с приложението на Закона за народните читалища, Закона за закрила и развитие на културата и Закона за обществените библиотеки, по отношение финансовата подкрепа на регионални културни дейности – библиотечна, краеведска, нематериално културно наследство, самодейно изкуство, прояви в областта на любителското творчество. 

 Участниците бяха информирани за предстоящото разработване на изцяло нови правила за целево финансово подпомагане на културни инициативи, творчески проекти и др. от ресорното министерство, както и за това, че в тази връзка е предвидено обществено обсъждане.

 Споделен беше опит, обменени идеи. Въпроси за рестарт на читалищната дейност намериха  отговори, информира: инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ ,,Читалища“- Пазарджик.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn