635 кражби и 58 измами са сред регистрираните престъпления в област Пазарджик за първото полугодие

Спад със 145 броя на заявителските материали по отношение на извършените криминални престъпления за първите шест месеца на 2015 година спрямо същия период на миналата година – това сочи направеният анализ за дейността на Областна дирекция на МВР-Пазарджик, съобщават от пресцентъра на дирекцията.
Грабежите са с един повече, но разкриваемостта на този вид престъпление е 50%, докато в сравнение със същия период на миналата година разкритите престъпления са само 10% от общия брой.
Регистрираните кражби са намалели с 87 броя или за първото шестмесечие са общо 635. От тях взломните са 141 /с 53 по-малко/, домовите са 153 /с 25 по-малко/, на части и вещи от МПС 63 /с 22 по-малко/.
Ръст има при измамите и то най-вече при телефонни измами. От началото на годината до края на юни са регистрирани общо 58 измами, което е с 21 повече в сравнение с миналата година. Въпреки активните информационни и превантивни кампании на полицейските управления, възрастните хора продължават да са жертви на телефоните измамници.
Значително е намалял и ръстът на палежите, които през 2015г. са 26 броя, а през миналата година са били 40.
Регистрирани са 83 случая на съхранение или производство на дрога, което е с 19 повече в сравнение с миналия период. Разкриваемостта на този вид общоопасно престъпление е над 70%. При хулиганствата е налице тенденция за запазване на броя на регистрираните прояви. И за миналия и за настоящия период те са 10 броя.
По линия на противодействие на икономическата престъпност са регистрирани общо 286 престъпления, като от тях 170 са престъпения против стопанството:
– Против парично-кредитната система – 14
– Против данъчната система – 19
– Против горското стопанство – 61
От началото на годината установените подкупи са 3.

При досъдебното производство се отчита образувани и изпратени на прокуратурата с мнение за повдигане на обвинение на следните производства:
– по криминална линия – 260 по общия ред, 130 бързи и 40 незабавни производства
– по икономическа линия – 29 по общия ред и 40 бързи производства.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn