7 април – Световен ден на здравето
7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се чества и като Ден на здравния работник от 1964 година.
Световната здравна организация е създадена в Женева през 1948 г., като към 2022 г. в нея членуват 194 държави. Правителства, неправителствени организации и специализирани организации на ООН работят съвместно по програми за решаване на общи за човечеството здравни проблеми. Глобалните инициативи приканват всички – от световните лидери до гражданите – да се фокусират върху международно значими здравни предизвикателства. Празникът има за цел да насочи вниманието към глобален здравен и социален проблем, който засяга цялото общество. Тазгодишната тема: „Здраве за всички“ е възможност да погледнем назад към успехите в общественото здравеопазване, които подобриха качеството на живот през последните седем десетилетия, за мотивиране на действия за справяне със здравните предизвикателства на днешния и утрешния ден.
„Здраве за всички“ е и ангажимент на всеки от нас. Именно затова Световната здравна организация ни припомня някои препоръки, които могат да ни помогнат да поддържаме своето собствено физическо и психическо здраве и да насочим усилията си в грижа за уязвимите и цялото общество.
ПРЕПОРЪКИ НА СЗО
Физическата активност е основният и най-важен компонент на здравето. Физическа активност не е само в това редовно да правим упражнения. Тя е всяко движение на тялото, което изисква мускулна контракция и разход на енергия. Недостатъчната физическа активност е една от причините за развитие на много незаразни заболявания като рак, диабет, сърдечни заболявания и е четвъртата водеща причина за глобалната смъртност. Физическата активност включва всякакъв вид движение, било то ходене, танци, игра, спорт. Храненето също е изключително важно. В момента процентът на затлъстяването сред хората както в детска, така и в зряла възраст е изключително висок, което оказва изключително негативен ефект върху здравето. Препоръките на СЗО относно храненето: Поддържайте правилен енергиен метаболизъм и здравословно тегло! Преминете от наситени към ненаситени мазнини (риба, ленени семена, ядки, сусамово и ленено масло и др.)! Избягвайте трансмастните киселини! Увеличете приема на плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни! Ограничете приема на захар и сол! Приемайте основно йодирана сол! Спазването на тези препоръки, редовните медицински прегледи, физическата активност, здравословното хранене и пълноценният сън са предпоставка за добро здраве и високо качество на живот.
Честит празник!
Oborishte.bg